Продукти: 3 яйца, 1 кг брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 кафени чашки захар, 1 кафена чашка мас, 2 с.л. масло, 2 броя ванилия, кората на 1 лимон, орехови ядки, портокалови кори, 1 с.л. коняк.
За закваската: мая (колкото локум), щипка сол, 2-3 с.л. затоплено прясно мляко, 1 с.л. брашно.
Начин на приготвяне: Маята се натрошава и в купичка се залива с млякото, поръсва се със солта, слага се брашно и се забърква кашичка, която бухва на топло. Към пресятото брашно в голяма купа се прави кладенче, в което се слагат яйцата (без 1 жълтък), захарта, млякото, коняка и бухналата мая. Започваме да измесваме тесто, като постоянно си потопяваме ръцете в мас. Тестото трябва да стане гладко и меко. Ако се наложи брашното не се слага всичкото, или пък се добавя още мляко. Когато тестото се омеси добре, се слага настърганата лимонова кора и ванилията. Слагаме тестото в една тенджера, омазва се отгоре с масло, за да не хваща коричка и се слага на топло, докато удвои обема си. След това тестото се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва, навива се на руло, усуква се и се завива като охлюв. Така се постъпва с всички топки. Слагаме ги на дъното на електрическа тенджера намазана с масло и слагаме на топло да втаса, като набождаме тук - там орехови ядки и портокалови кори.
След като е готово тестото, намазваме с жълтък с малко вода и олио, поръсваме с кристална захар и печем в умерена, предварително загрята фурна.
За закваската: мая (колкото локум), щипка сол, 2-3 с.л. затоплено прясно мляко, 1 с.л. брашно.
Начин на приготвяне: Маята се натрошава и в купичка се залива с млякото, поръсва се със солта, слага се брашно и се забърква кашичка, която бухва на топло. Към пресятото брашно в голяма купа се прави кладенче, в което се слагат яйцата (без 1 жълтък), захарта, млякото, коняка и бухналата мая. Започваме да измесваме тесто, като постоянно си потопяваме ръцете в мас. Тестото трябва да стане гладко и меко. Ако се наложи брашното не се слага всичкото, или пък се добавя още мляко. Когато тестото се омеси добре, се слага настърганата лимонова кора и ванилията. Слагаме тестото в една тенджера, омазва се отгоре с масло, за да не хваща коричка и се слага на топло, докато удвои обема си. След това тестото се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва, навива се на руло, усуква се и се завива като охлюв. Така се постъпва с всички топки. Слагаме ги на дъното на електрическа тенджера намазана с масло и слагаме на топло да втаса, като набождаме тук - там орехови ядки и портокалови кори.
След като е готово тестото, намазваме с жълтък с малко вода и олио, поръсваме с кристална захар и печем в умерена, предварително загрята фурна.
0 коментара:
Публикуване на коментар