Продукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кафена чашка мас, 1 кафена чашка масло, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. коняк (ром), орехови ядки, стафиди, настъргана кора и сок от лимон, едно кубче мая, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: В купичка слагаме една лъжица захар, 2 с.л. брашно, натрошена мая и 4-5 с.л. мляко. Сместа кипва. В съд се слага два пъти пресятото брашно, маята, яйцата, захарта, млякото и след като се сложи малко мазнина започва да се измесва добре с непрекъснато добавяне на мазнина. Трябва да се омеси меко, гладко тесто -това е златното правило за хубав козунак. Ако се наложи, се слага още мляко или топла преварена вода. Тестото се слага в тенджера, леко се намазва с мас или масло, захлупва се и се държи на топло 2 часа. След това се измесва наново с коняка, ванилията и лимоновата кора. Втасва още един път. Разделяме тестото на 3 топки. Оформяме 3 фитила, като набождаме стафиди и орехови ядки. Изплитаме плитка, която слагаме във форма за кекс (продълговата).
Втасва наново, като формата почти се напълва, намазва се с жълтък с малко вода, поръсва се със захар и се слага в предварително затоплена фурна. Пече се при умерена температура около 1 час.
Начин на приготвяне: В купичка слагаме една лъжица захар, 2 с.л. брашно, натрошена мая и 4-5 с.л. мляко. Сместа кипва. В съд се слага два пъти пресятото брашно, маята, яйцата, захарта, млякото и след като се сложи малко мазнина започва да се измесва добре с непрекъснато добавяне на мазнина. Трябва да се омеси меко, гладко тесто -това е златното правило за хубав козунак. Ако се наложи, се слага още мляко или топла преварена вода. Тестото се слага в тенджера, леко се намазва с мас или масло, захлупва се и се държи на топло 2 часа. След това се измесва наново с коняка, ванилията и лимоновата кора. Втасва още един път. Разделяме тестото на 3 топки. Оформяме 3 фитила, като набождаме стафиди и орехови ядки. Изплитаме плитка, която слагаме във форма за кекс (продълговата).
Втасва наново, като формата почти се напълва, намазва се с жълтък с малко вода, поръсва се със захар и се слага в предварително затоплена фурна. Пече се при умерена температура около 1 час.
0 коментара:
Публикуване на коментар