Лесен козунак с тесто в хладилник

Продукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар (кристална), 1 ч.ч. топена мас (може и олио или мас + масло), 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. прясно мляко, мая (колкото локум), 1 ч.л. сода за хляб, щипка сол, 1 кг  брашно (малко повече от 1 кг), кората на един лимон, орехи, портокалови кори, стафиди.

Начин на приготвяне: Млякото се сварява, като в още топлото мляко се слага захарта, за да се стопи. В по-голям съд се сипва брашното, разбитата мая на кашичка, яйцата разбити на пяна, млякото, содата, солта. Измесва се хубаво, гладко тесто, което се слага в намазан найлонов плик с олио. Тестото се меси около 10-15 минути. Така престоява в хладилник една нощ. На другия ден тестото е напълнило кесията. Измесваме го наново с прибавяне на мазнината. Накрая се слага настърганата лимонова кора. Оставяме тестото на топло да втаса (да удвои обема си) и приготвяме козунак по желание: на плитка, на руло, на топчета и т.н. като преди да го сложим да втасва се набожда със стафиди и орехи. Вече готов, се намазва с разбит жълтък с олио и се пече в предварително загрята умерена фурна.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар