Продукти: Брашно (около 1 кг), 4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко,
1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, мая колкото локум, 1\2 пакетче масло, 15 белени бадема, 3 яйца.
Начин на приготвяне: В купичка захващаме маята със захарта,
2 с.л. брашно и топла вода, след което в подходящ съд се изсипва захванатата мая в кладенче от брашно. В кладенчето се слага олиото, солта, 2 яйца и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване). Омесваме меко гладко тесто, което оставяме за около 2 часа на топло, покрито с кърпа да втаса. Измесваме го още един път, след което го разделяме на 3 топки. Всяка топка се разточва, или разтегля с ръце, намазва се с масло и се завива на руло, което се усуква. Сплитаме 3-те рула на плитка и слагаме в намазана с масло тава. Покриваме с кърпа и оставяме наново да втаса (да удвои обема си). Намазваме с жълтък, разбит с малко вода, набождаме нарязаните бадеми и печем около 1 час в предварително загрята фурна на умерена температура.
Завиваме с кърпа и след половин час изваждаме погачата в кръгла чиния. Още по-ефектно е, ако сложим в средата яйце и на няколко места също (имам предвид боядисани яйца). Стаята трябва да е топла!
1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, мая колкото локум, 1\2 пакетче масло, 15 белени бадема, 3 яйца.
Начин на приготвяне: В купичка захващаме маята със захарта,
2 с.л. брашно и топла вода, след което в подходящ съд се изсипва захванатата мая в кладенче от брашно. В кладенчето се слага олиото, солта, 2 яйца и 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване). Омесваме меко гладко тесто, което оставяме за около 2 часа на топло, покрито с кърпа да втаса. Измесваме го още един път, след което го разделяме на 3 топки. Всяка топка се разточва, или разтегля с ръце, намазва се с масло и се завива на руло, което се усуква. Сплитаме 3-те рула на плитка и слагаме в намазана с масло тава. Покриваме с кърпа и оставяме наново да втаса (да удвои обема си). Намазваме с жълтък, разбит с малко вода, набождаме нарязаните бадеми и печем около 1 час в предварително загрята фурна на умерена температура.
Завиваме с кърпа и след половин час изваждаме погачата в кръгла чиния. Още по-ефектно е, ако сложим в средата яйце и на няколко места също (имам предвид боядисани яйца). Стаята трябва да е топла!
0 коментара:
Публикуване на коментар