Пълнена зелка със зеленчуци

Продукти: 1 зелка, 1 кафена чашка сварен грах, 1 кафена чашка сварен зелен фасул, 1 кафена чашка гъби, 2 стръка праз, 1 глава керевиз, 2 моркова, 1 кафена чашка доматен сок, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. черен пипер, настъргано индийско орехче, 1 ч.ч. олио, сол.

Начин на приготвяне: Отгоре зелката се отрязва и се изчиства доста от вътрешната й част. Завързваме я хубаво с конец, за да не се отворят листата и я пускаме в тенджера с гореща подсолена вода. Варим зелката, докато листата й поомекнат. Изваждаме внимателно 'зелката и я оставяме да изстине. С 2\3 от олиото задушаваме нарязания праз, настърганите моркови и керевиз, прибавяме сварените зеленчуци, объркваме сместа с нарязания магданоз, поръсваме с черен пипер и индийско орехче, сипваме доматения сок и пълним зелката. Ако се наложи, се сипват и 2-3 с.л. сок от зелето. Слагаме в тавичка, сипваме от бульона, в който е вряло зелето, слагаме останалото олио и запичаме в умерена фурна. От време на време поливаме листата на зелката със сока от печенето. Поднасяме зелката Цяла, в голяма чиния и я нарязваме на резени. Може да се полее с бял сос или сос "Бешамел” .
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар