Петровска пита

Продукти: 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1\2 ч.ч. прясно мляко, мая колкото локум, 2 яйца, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 ч.л. ракия, 3 с.л. олио. За намазване между корите - 1\2 пакетче масло, за отгоре - 1 жълтък.

Начин на приготвяне: Маята се разтваря в прясно мляко. Прави се кладенче в брашното и се омесва хубаво гладко тесто. Оставяме го да втаса и го разделяме на две топки. Разточваме една кора, намазваме я с масло и режем на триъгълници с остър нож от центъра към края. Завиваме триъгълници от вън на вътре като кифличка и нареждаме кифличките в кръг. Така процедираме и с другата кора. Оставяме питата да втаса, намазваме с жълтъка, разбит с водичка и слагаме да се пече в предварително загрята фурна. Печем при умерена температура, около 1 час. Напръсква се с водичка и се задушава с кърпа.

Питата става много вкусна и интересна на вид.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар