Продукти: Около 1 кг брашно, 3 яйца, 1 1\2 ч.ч. прясно мляко, 5 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1\2 пакет масло (125 грама), 1 с.л. сусам, 1 жълтък за намазване.
Начин на приготвяне: В малко мляко се разтваря маята. Прави се кладенче, в което се изсипва маята, олиото, захарта, солта, яйцата. Омесва се хубаво тесто, което се оставя да втаса. След като тестото удвои обема си два пъти, се късат малки топчета, които се оформят между дланите на ръцете като фитил. Двата края се промушват между пръстите, като единия край се оставя да стърчи нагоре. Оставя се да втасва наново. Топчетата се нареждат плътно едно до друго. Когато втаса тестото, се намазва с разбит жълтък с вода, поръсва се с масло и сусам и се пече в предварително загрята фурна на умерена температура. Пече се около 1 час. Поръсва се с водичка и се завива с кърпа.
Начин на приготвяне: В малко мляко се разтваря маята. Прави се кладенче, в което се изсипва маята, олиото, захарта, солта, яйцата. Омесва се хубаво тесто, което се оставя да втаса. След като тестото удвои обема си два пъти, се късат малки топчета, които се оформят между дланите на ръцете като фитил. Двата края се промушват между пръстите, като единия край се оставя да стърчи нагоре. Оставя се да втасва наново. Топчетата се нареждат плътно едно до друго. Когато втаса тестото, се намазва с разбит жълтък с вода, поръсва се с масло и сусам и се пече в предварително загрята фурна на умерена температура. Пече се около 1 час. Поръсва се с водичка и се завива с кърпа.
0 коментара:
Публикуване на коментар