Петел с кисело зеле

Продукти: 1 петел, 1 голяма зелка, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. зърна черен пипер, 5-6 с.л. мас, 1 кафена чашка ориз, зелев сок, малко, вода.

Начин на приготвяне: Петелът се измива добре. На дъното на голяма тенджера се слага половината зеле, поръсва се с половината червен пипер, слагат се 2 с.л. мас, а върху зелето се слага петелът (може да се разреже на четири парчета). Върху месото се слага останалото кисело зеле (буквално се покрива месото). Поръсваме с останалия червен пипер, слагаме и зърната черен пипер, маста и поливаме със зелев сок (ако е солен слагаме вода). Ястието се вари на тих огън, като от време на време се притиска с лъжица. Когато месото е готово, отгоре се слага оризът, върху него малко масло (1 с.л.), притискаме с лъжица, за да изплува отгоре сок (ако е нужно се слага още сок или вода) и при готовност на ориза махаме от фурната.

Готовото ястие се изсипва в голяма тава и се разкъсва месото според броя на хората.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар