Обреден хляб

Приготвя се от вода, сол, мая и брашно. Първо се захваща маята, която трябва да шупне с вода, захар, брашно. Тази каша се изсипва в брашното и с прибавяне на хладка вода се меси средно твърдо тесто, докато не залепва по ръцете. Покрива се с кърпа (месал) и втасва.

Тестото се познава, че е готово, когато се тегли на конци, има много шупли и когато натиснем с пръст, образуваната дупка бързо се изравнява. Оформяме хляб, около 1 кг и го украсяваме отгоре с разни фигурки от тесто. Втасва около 2 часа.

Пече се в загрята фурна, по-силна от обикновено за 40-50 минути. Готовият хляб се намазва с мед.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар