Новогодишен заек

Продукти: 1 заек, 3 с.л. мас, 2 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1 кофичка кисела сметана (изцедено кисело мляко) 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л! мащерка, 150 грама солена сланина, 1 с.л. соев сос.

За марината: 2 ч.ч. червено вино, 1-2 дафинови листа, зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 2-3 моркова, 2 глави нарязан на едро лук, 1 с.л. оцет.

Начин на приготвяне: Заекът се разрязва на четири части и се поставя в марината за 24 часа. През цялото време месото се обръща в марината. След като се извади, се шпекова със сланината и се поставя в тава за печене. Полива се с горещата мазнина (мас и масло). Поръсва се месото с черен пипер и мащерка, полива се с 1 ч.ч. марина и се пече в умерена фурна, като се полива от време на време със сока. Наоколо се слагат лука и морковите. Месото се обръща, за да се зачерви й от двете страни. Когато месото е почти готово, разбиваме сметаната със соевия сос й брашното и поливаме месото. Запичаме още 10 минути. Изваждаме месото в голяма чиния, а сосът се пасира. Ако е гъст, се разрежда с малко марина. С този сос се полива месото.

Най-подходяща гарнитура е картофеното пюре, полято с препържено масло. Това ястие може да се подготви с всякакъв вид дивечово месо. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар