Домашни джалеби с лимонов сироп – лесна рецепта за ориенталски десерт

индийски сладкиш джалеби рецепта
Индийски сладкиш Джалеби

Джалеби е популярен ориенталски десерт с индийски произход, който вече е любим и у нас. Хрупкави, златисти спирали, напоени със сладък сироп – вкус, който съчетава екзотика и домашен уют. В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите домашни джалеби с лимонов сироп, които са едновременно свежи, сладки и изключително ароматни.

Необходими продукти за джалеби

  • 1 чаша брашно

  • 2 с.л. царевично нишесте

  • 1/2 ч.л. сода за хляб

  • 3/4 чаша вода

  • 2 с.л. кисело мляко

  • Щипка куркума (за цвят)

  • Олио за пържене

За лимоновия сироп

  • 1 чаша захар

  • 1/2 чаша вода

  • Сокът на половин лимон

  • 1/2 ч.л. смлян кардамон (по желание)

Начин на приготвяне

  1. Пригответе тестото – смесете брашното, нишестето и содата. Добавете киселото мляко и водата, докато получите гъсто, но гладко тесто. Оставете сместа да почине 30 минути.

  2. Пригответе сиропа – сложете захарта и водата да заврат. След като се сгъсти леко, добавете лимоновия сок и кардамона. Дръжте сиропа топъл.

  3. Оформете джалеби – изсипете тестото в пош или бутилка с накрайник и изцедете спирали директно в горещото олио. Пържете до златисто.

  4. Напоете в сиропа – потопете топлите джалеби за няколко секунди в лимоновия сироп и ги извадете.

Съвети за перфектни джалеби

  • За по-хрупкави джалеби, пържете на умерен огън.

  • Лимоновият сироп придава свежест и балансира сладостта.

  • Сервирайте топли, поръсени с ядки или настъргана кора от лимон.

Защо да опитате домашни джалеби?

Този десерт е чудесен избор за семейни събирания, празници или просто когато ви се хапва нещо сладко и различно. Освен че изглеждат красиво, джалеби с лимонов сироп ще впечатлят всеки с уникалния си вкус.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар