![]() |
| Индийски сладкиш Джалеби |
Джалеби е популярен ориенталски десерт с индийски произход, който вече е любим и у нас. Хрупкави, златисти спирали, напоени със сладък сироп – вкус, който съчетава екзотика и домашен уют. В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите домашни джалеби с лимонов сироп, които са едновременно свежи, сладки и изключително ароматни.
Необходими продукти за джалеби
-
1 чаша брашно
-
2 с.л. царевично нишесте
-
1/2 ч.л. сода за хляб
-
3/4 чаша вода
-
2 с.л. кисело мляко
-
Щипка куркума (за цвят)
-
Олио за пържене
1 чаша брашно
2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 чаша вода
2 с.л. кисело мляко
Щипка куркума (за цвят)
Олио за пържене
За лимоновия сироп
-
1 чаша захар
-
1/2 чаша вода
-
Сокът на половин лимон
-
1/2 ч.л. смлян кардамон (по желание)
1 чаша захар
1/2 чаша вода
Сокът на половин лимон
1/2 ч.л. смлян кардамон (по желание)
Начин на приготвяне
-
Пригответе тестото – смесете брашното, нишестето и содата. Добавете киселото мляко и водата, докато получите гъсто, но гладко тесто. Оставете сместа да почине 30 минути.
-
Пригответе сиропа – сложете захарта и водата да заврат. След като се сгъсти леко, добавете лимоновия сок и кардамона. Дръжте сиропа топъл.
-
Оформете джалеби – изсипете тестото в пош или бутилка с накрайник и изцедете спирали директно в горещото олио. Пържете до златисто.
-
Напоете в сиропа – потопете топлите джалеби за няколко секунди в лимоновия сироп и ги извадете.
Пригответе тестото – смесете брашното, нишестето и содата. Добавете киселото мляко и водата, докато получите гъсто, но гладко тесто. Оставете сместа да почине 30 минути.
Пригответе сиропа – сложете захарта и водата да заврат. След като се сгъсти леко, добавете лимоновия сок и кардамона. Дръжте сиропа топъл.
Оформете джалеби – изсипете тестото в пош или бутилка с накрайник и изцедете спирали директно в горещото олио. Пържете до златисто.
Напоете в сиропа – потопете топлите джалеби за няколко секунди в лимоновия сироп и ги извадете.
Съвети за перфектни джалеби
-
За по-хрупкави джалеби, пържете на умерен огън.
-
Лимоновият сироп придава свежест и балансира сладостта.
-
Сервирайте топли, поръсени с ядки или настъргана кора от лимон.
За по-хрупкави джалеби, пържете на умерен огън.
Лимоновият сироп придава свежест и балансира сладостта.
Сервирайте топли, поръсени с ядки или настъргана кора от лимон.
Защо да опитате домашни джалеби?
Този десерт е чудесен избор за семейни събирания, празници или просто когато ви се хапва нещо сладко и различно. Освен че изглеждат красиво, джалеби с лимонов сироп ще впечатлят всеки с уникалния си вкус.

0 коментара:
Публикуване на коментар