Сладка баница със сироп – лесна и вкусна рецепта

Сладката баница със сироп е традиционен български десерт, който съчетава пухкави кори, сладък крем и ароматен ванилов сироп. Приготвя се лесно и е идеален за следобедно кафе или празнична трапеза.

Необходими продукти

За баницата:

  • 1 пакет готови кори за баница

  • 4 яйца

  • 1 пакетче масло

  • 1 бакпулвер

  • 1 кафена чашка олио

  • 1 чаена чашка кисело мляко

  • 1 чаена чашка захар

За сиропа:

  • 1 чаена чаша вода

  • 1 ½ чаена чаша захар

  • 1 ванилия

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 180°C. Разтопете маслото.

  2. В голяма купа разбийте яйцата, след което добавете бакпулвера, олиото, киселото мляко и захарта. Разбъркайте добре.

  3. Вземете корите и намажете всяка с разтопеното масло. Нарежете ги на ивици.

  4. Намажете тавата за печене с масло и наредете корите, като ги навивате или намачквате леко.

  5. Изсипете сместа от яйца и захар върху корите.

  6. Печете в предварително загрята фурна за около 30 минути, докато баницата стане златиста и апетитна.

Приготвяне на сиропа

  1. В тенджера смесете водата, захарта и ванилията.

  2. Загрейте до кипване и оставете да ври на слаб огън около 5 минути.

Финал

Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади леко. Залейте я с горещия сироп, докато е още топла. Оставете да попие добре и да се охлади напълно преди сервиране.

Съвети за по-добър вкус

  • Ако искате баницата да е още по-ароматна, добавете малко настъргана лимонова кора към сиропа.

  • Може да поднесете с пудра захар или смлени орехи отгоре.

  • За по-хрупкав ефект, не притискайте корите твърде силно в тавата.

Share: