Сладката баница със сироп е традиционен български десерт, който съчетава пухкави кори, сладък крем и ароматен ванилов сироп. Приготвя се лесно и е идеален за следобедно кафе или празнична трапеза.
Необходими продукти
За баницата:
-
1 пакет готови кори за баница
-
4 яйца
-
1 пакетче масло
-
1 бакпулвер
-
1 кафена чашка олио
-
1 чаена чашка кисело мляко
-
1 чаена чашка захар
За сиропа:
-
1 чаена чаша вода
-
1 ½ чаена чаша захар
-
1 ванилия
Начин на приготвяне
-
Загрейте фурната на 180°C. Разтопете маслото.
-
В голяма купа разбийте яйцата, след което добавете бакпулвера, олиото, киселото мляко и захарта. Разбъркайте добре.
-
Вземете корите и намажете всяка с разтопеното масло. Нарежете ги на ивици.
-
Намажете тавата за печене с масло и наредете корите, като ги навивате или намачквате леко.
-
Изсипете сместа от яйца и захар върху корите.
-
Печете в предварително загрята фурна за около 30 минути, докато баницата стане златиста и апетитна.
Приготвяне на сиропа
-
В тенджера смесете водата, захарта и ванилията.
-
Загрейте до кипване и оставете да ври на слаб огън около 5 минути.
Финал
Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади леко. Залейте я с горещия сироп, докато е още топла. Оставете да попие добре и да се охлади напълно преди сервиране.
Съвети за по-добър вкус
-
Ако искате баницата да е още по-ароматна, добавете малко настъргана лимонова кора към сиропа.
-
Може да поднесете с пудра захар или смлени орехи отгоре.
-
За по-хрупкав ефект, не притискайте корите твърде силно в тавата.