Гергьовденска баница

Продукти: Около 1 кг брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, щипка сол, 1 с.л. захар, мая колкото половин локум.

За намазване: 3-4 с.л. масло.

За плънката: 500 грама спанак, 1 връзка пресен лук, 1\2 връзка джоджен, щипка черен пипер, 200 грама сирене, 2 яйца, 1 кафена чашка сварен ориз, 4-5 с.л. мас (с мас става по-пръхкава и вкусна), 2 с.л. олио.

Начин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко, след което правим кладенче в брашното и омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 6 топки, поръсваме го с брашно, за да не залепне и чакаме да втаса. През това време в олиото задушаваме нарязания на ситно спанак, зеления лук за малко. След като изстине, слагаме ориза, нарязания джоджен, черния пипер, натрошаваме сиренето и яйцата.

Всичко се размесва много добре. Започваме да разточваме готовите кори. Всяка кора се поръсва с мас и с част от плънката и така с всичките 5 кори. Върху последната 6-та кора не се слага плънка. Навиваме на руло внимателно, след което се усуква добре и навиваме в намазана с масло тава. Оставяме тавата на топло да втасва за около 1 час. Отгоре се поръсва с масло и се пече в умерена предварително загрята фурна. Готовата баница се напръсква с водичка и се завива с кърпа.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар