Продукти: Около 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца,
1 с.л. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб, мая колкото голям орех, 1 ч.л. сусам.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря набързо в малко мляко.
От брашното се прави кладенче и в него се слагат всички продукти, като се измесва хубаво тесто, което се слага в найлонов плик намазан обилно с олио. След 5-6 часа, поставено в хладилник, тестото е увеличило обема си. Отново се измесва. Готовото тесто се разстила в тавичка намазана с масло и се оставя да втаса (увеличи два пъти обема си). След това се намазва с единия жълтък с малко водичка и се надупчва с вилица. Слага се в предварително загрята фурна и се пече при умерена температура. Когато е готова питата, се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Това тесто е хладилно и може да се използва за всякакъв вид пити, тутманици с плънка, пици, мекици, баници.
1 с.л. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб, мая колкото голям орех, 1 ч.л. сусам.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря набързо в малко мляко.
От брашното се прави кладенче и в него се слагат всички продукти, като се измесва хубаво тесто, което се слага в найлонов плик намазан обилно с олио. След 5-6 часа, поставено в хладилник, тестото е увеличило обема си. Отново се измесва. Готовото тесто се разстила в тавичка намазана с масло и се оставя да втаса (увеличи два пъти обема си). След това се намазва с единия жълтък с малко водичка и се надупчва с вилица. Слага се в предварително загрята фурна и се пече при умерена температура. Когато е готова питата, се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Това тесто е хладилно и може да се използва за всякакъв вид пити, тутманици с плънка, пици, мекици, баници.
0 коментара:
Публикуване на коментар