Пита за Богородица

Продукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 1 1\2 пакетче масло (125 грамаЯ 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. мляко (кисело), 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. сода^ за хляб, 1 с.л. сусам.

Начин на приготвяне: От продуктите се омесва меко, хубаво тесто, без жълтък. В една тенджера се слага тестото, което удвоява обема си. Разделяме тестото на 3 топки, като ги омесваме. Всяка топка се разточва, прегъва се, пак се точи, прегъва се, пак се точи. Маслото се разтопява и се поръсват корите обилно с масло, като се редят една върху друга. Навиват се на руло, което се усуква и се разтегля. Реже се с остър нож на 12 парчета (цилиндри), които се подреждат на дъното на електрическа тенджера, намазана с масло, обърнати нагоре - 3 в средата на тенджерата и 9 наоколо. Оставяме питата да втаса, намазва се с жълтък, разбит с малко вода, поръсва се със сусам и се слага в предварително загрята фурна при умерена температура.

Готовата погача се напръсква леко с вода и се завива в кърпа.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар