Шилешка яхния от Банско

Продукти: 1 кг шилешко месо, 2 глави лук, 5-6 зелени пиперки (севрия), 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 1 кафена чашка ориз, 1 кафена чашка мазнина (олио).

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и заедно с нарязаните пиперки и лук се вари до омекване с малко сол и червен пипер. Когато месото е готово се слага оризът и готовото ястие се поръсва с черен пипер. Още по-вкусно е, ако се поръси със счукан чесън.
Share:

Подлучена каварма от шилешко месо

Продукти: 1 кг шилешко месо, 3 връзки пресен лук, 3 връзки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 3 с.л. масло, 2 с.л. лой, 1 ч.л. червен пипер.

Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и се нарязва на хапки. Задушава се с малко водичка и лойта до омекване. Поръсва се с черен пипер и се изсипва В голяма купа. Нарязаните лук и чесън, задушени в мазнината от пърженето на месото се изсипват върху месото. Ястието се полива с кисело мляко и препържено масло с червен пипер.
Share:

Шилешки курбан със зеленчуци и ароматни подправки

Ингредиенти:

1 кг шилешко месо
1 връзка пресен лук
1 глава кромид лук
2 домата
2 моркова
1 чушка
1 люта чушка
1/2 връзка джоджен
Зърна черен пипер
1 връзка магданоз
2 жълтъка
1 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
Сол
Указания за приготвяне:

Нарежете шилешкото месо на парчета и го сложете в съд със студена вода. Отпенвайте непрекъснато.

Добавете сол и нарязаните на по-едро продукти: пресен лук, кромид лук, моркови, чушка и люта чушка.

Когато месото е почти готово, добавете настърганите домати, зърната черен пипер и нарязаният джоджен.

Когато курбанът е готов, смесете жълтъците, брашното и прясното мляко в отделна купа.

Застройте готовия курбан със сместта от жълтъци, брашно и мляко.

Поръсете обилно с нарязан магданоз.

Сервирайте топло.
Share:

Къпана баница с готови кори

Продукти: 1 пакет кори за баница, 1 пакет масло, 1\2 пакет юфка, 200 грама сирене, 3 яйца, 2 с.л. кисело мляко.

За заливка: 2 яйца, 4 с.л. кисело мляко, 2 с.л. масло.

Начин на приготвяне: Юфката се сварява в подсолена вода, след което се сипва в- гевгир и се облива със студена вода. В голяма купа се разбиват яйцата, натрошава се сиренето, слага се кисело мляко и сварената и изцедена юфка. .В намазана с масло тавичка нареждаме 2 реда кори, поръсваме от плънката, ръсим с масло, кора, плънка, масло, кора и т.н. Отгоре се залива с разбитите яйца, киселото мляко и се Поръсва с масло. Баницата се нарязва и се слага в предварително загрята фурна, на умерена фурна. Готовата баница се поръсва с водичка и се покрива с кърпа. Баницата наподобява така наречената къпана баница, известна в Кърджалийския край.
Share:

Пухкава баница

Продукти: 1 пакет фини кори за баница, 4 яйца, 5 с.л. мляко (кисело), 2 с.л. олио, 1 кафена чашка брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода за хляб, 1 пакетче масло.

Начин на приготвяне: В голяма купа се слагат яйцата, млякото, олиото, брашното, содата, сиренето. В тава нареждаме 3 реда кори, поръсени с масло, слагаме половината плънка, редим 3 реда кори поръсени с масло - плънка и завършваме с останалите кори, поръсваме останалото расло и печем в умерена фурна около 1 час. Готовата баница се напръсква с водичка, след което се завива с кърпа.
Share:

Пита за Богородица

Продукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 1 1\2 пакетче масло (125 грамаЯ 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. мляко (кисело), 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. сода^ за хляб, 1 с.л. сусам.

Начин на приготвяне: От продуктите се омесва меко, хубаво тесто, без жълтък. В една тенджера се слага тестото, което удвоява обема си. Разделяме тестото на 3 топки, като ги омесваме. Всяка топка се разточва, прегъва се, пак се точи, прегъва се, пак се точи. Маслото се разтопява и се поръсват корите обилно с масло, като се редят една върху друга. Навиват се на руло, което се усуква и се разтегля. Реже се с остър нож на 12 парчета (цилиндри), които се подреждат на дъното на електрическа тенджера, намазана с масло, обърнати нагоре - 3 в средата на тенджерата и 9 наоколо. Оставяме питата да втаса, намазва се с жълтък, разбит с малко вода, поръсва се със сусам и се слага в предварително загрята фурна при умерена температура.

Готовата погача се напръсква леко с вода и се завива в кърпа.
Share:

Салата от солена скумрия

Продукти: 1 солена скумрия, 1 кафена чашка оцет, 1 глава кромид лук, 4 сварени картофа, 2 сварени яйца, 5-6 маслини, 2 кисели краставички, олио, оцет, 4 с.л. майонеза, 1 с.л. горчица, черен пипер, 1\2 връзка магданоз

Начин на приготвяне: Рибата се накисва за 3-4 часа в оцет, след което се обелва кожата й. В голяма купа се нарязват рибата на парченца, сварените картофи, лука, краставичките. Посоляваме на вкус, слагаме горчицата, олио, оцет, черен пипер и объркваме всичко с майонезата. Украсяваме със сварени яйца, маслини и магданоз
Share:

Салата от пълнени яйца с риба

Продукти: 1 консерва копърка, 8 твърдо сварени яйца, индийско орехче, черен пипер, 1\2 връзка магданоз, 8 маслинки, 1 с.л. горчица, 1\2 кутия майонеза, 1 маруля, 1 малък домат.

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата - твърдо сварени. Разрязваме ги на две половини и изваждаме жълтъците. С миксер пасираме рибата, прибавяме жълтъците, горчицата, черния пипер, настъргваме малко индийско орехче. С тази смес пълним белтъците. На дъното на чиния слагаме измитите марулени листа, а върху нея красиво подреждаме пълнените белтъци. Внимателно намазваме с масло краищата на белтъка и поръсваме със ситно нарязан магданоз След това с шприц украсяваме с майонеза и слагаме маслинки. В средата се прави малка розичка от домат.

Много е вкусно и ефектно. Опитайте!
Share:

Рибена чорба

Продукти: 500 грама риба (речна, шаран, бяла), сол, 2 глави лук, 2 моркова, зърна черен пипер, сушен девесил, 1\2 връзка копър, 3 картофа, оцет* 1 яйце, 1 с.л. олио, 1 с.л. масло, 1 кафена чашка прясно мляко.

Начин на приготвяне: В по-голяма тенджера се слага около 2 литра вода, нарязваме лука и морковите и варим на силен огън, около 20 минути, след което слагаме рибата и подправките, нарязаните на по-едро картофи. Когато чорбата е готова, се слага оцета и жълтъка с прясно мляко. Поръсваме супата с копър.
Share:

Рибник

Продукти: Една по-голяма риба (шаран, скумрия), 1 глава чесън 2 глави лук, 1 морков, сок от 1 лимон, черен пипер, девесил, 1\2 връзка магданоз, 3 с.л. олио, 1 с.л. масло, 1 яйце.

За тестото: 500 грама брашно, 1 ч.л. оцет, 1 чл. олио, 1 яйце, щипка сол, хладка вода.

Начин на приготвяне: От продуктите за тестото се омесва хубаво, меко тесто, което се оставя да почине. През това време се задушава в олиото лука, настърганите морков и чесън. Тестото се разстила, или се точи, слага се рибата (добре измита и подсушена), а върху нея се изсипва задушената смес' Преди това рибата се намазва с масло, посолява се отвътре и от вън, поръсва се с лимоновия сок.

Поръсваме с черен пипер, девесил и магданоз, завиваме добре тестото, намазваме с жълтък и водичка и печем в умерена фурна около 90 минути в намазана с мазнина тавичка, с малко вода (2 с.л.).
Share:

Бяла риба с вино

Продукти: 1 кг филе от бяла риба, сол, 1 дафинов лист, черен пипер, девесил, 1\2 връзка, магданоз, 1 кафена чашка олио, 1 ч.ч. бяло вино.

Начин на приготвяне: Рибата се изчиства и се нарежда в йенска тенджера. Посолява се, поръсва се с подравките, залива се с олиото и виното, захлупва се с капак и се пече около 1 час. Готовата риба се поръсва с магданоз и се поднася с резенчета лимон.

Най-подходяща гарнитура са варените картофи.
Share: