Рибена чорба със сом и застройка от яйца и лимон

Ароматната рибена чорба със сом е традиционно ястие, което носи вкус на домашен уют и е чудесно както за ежедневието, така и за празнична трапеза. Съчетава свежестта на лимона, подправките и крехкото месо от сом, превръщайки се в едно истинско кулинарно удоволствие.


Необходими продукти

  • 1 сом (около 600–800 г)

  • 2 глави лук

  • 2 моркова

  • Малко парче целина

  • 1 кафена чашка ориз

  • 2 с.л. брашно

  • 3 с.л. олио

  • Девесил

  • Шафран

  • Магданоз

  • Джоджен

За застройката:

  • 2 яйца

  • Сокът от 1 лимон


Начин на приготвяне

  1. Подготовка на рибата
    Почистете и измийте сома. Сложете го да се вари до готовност. Внимателно отделете месото от костите и прецедете бульона.

  2. Сваряване на зеленчуците
    В прецедения бульон сварете нарязаните на дребно лук, моркови и целина. Добавете ориза и оставете да се свари напълно.

  3. Връщане на рибата и подправките
    Върнете месото от рибата в чорбата. Подправете с шафран, девесил и джоджен за аромат.

  4. Запръжка
    Загрейте олиото, добавете брашното и го запържете до златисто. Прибавете към чорбата с непрекъснато бъркане.

  5. Застройка
    Разбийте яйцата със сока от лимона и внимателно застройте чорбата.

  6. Финал
    Поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете чорбата топла.


Съвети за още по-вкусна рибена чорба

  • Ако искате по-интензивен вкус, добавете малко черен пипер или няколко зрънца бахар при варенето на рибата.

  • Може да поднесете с домашен хляб или препечени филийки.

  • Девесилът е ключова подправка – не го пропускайте, за да усетите автентичния вкус.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар